Velkommen til min blogg om bedre skole

onsdag 17. november 2010

Nye nasjonale prøver publisert og politisert

Resultatene fra ny runde nasjonale prøver er ute. Kortversjon av debatten:

- Oslo-skolen best!
- Men de jukser!
- Nei, det gjør de ikke!

Dette dreier seg egentlig om den store drakampen om den norske skolen: Høyre har fått kloa i Oslo-skolen, og har (med god støtte fra ledelsen i kommunens Utdanningsetat) gått svært aktivt til verks med omstilling. Høyre fremmer nå Oslo-skolen som bevis på at deres skole-politikk funker, og resultatene fra nasjonale prøver er et av "bevisene".

Dette er selvsagt en rød klut for politiske aktører som ikke liker Høyre (f.eks. Ap, SV og Utdanningsforbundet). Disse sår derfor tvil om hvorvidt Oslo-skolen virkelig er bedre.

Det er bra med diskusjoner av metodene bak forskningsresultater og statistikk, spesielt i en så politisert sektor som utdanning. Når det gjelder nasjonale prøver, så er det for eksempel et viktig poeng at prøvene måler elevene, ikke skolene (så en skole der elevene har gode forutsetninger kommer bedre ut). Dette kan slå begge veier for Oslo - her er det både flere sosiale utfordringer, mer kulturell og språklig variasjon, og høyere utdannede foreldre.

Aktørene som har en politisk agenda i metode-diskusjonen har imidlertid liten troverdighet, og språket som brukes ("juks", "dopingkultur" osv.) setter spesielt Utdanningsforbundet i et dårlig lys.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar